Bacónaki paprikáskrumpli

Címkék: étel gasztro recept

2014.05.14. 15:57

Akkor szoktam készíteni ezt az egyszerű ételt, ha egyedül vagyok a birtokon, s nincs ki főzzön rám. Sok a munka, dolgozni kell, nem érek rá főzni. Ezért a koratavaszi hónapokban reggel hajnalban fölkelek és akkor főzök, vagy nyáron a szieszta idején, mikor kint a hőmérséklet 40 fok árnyékban.

Egyszerű étel, de egy kis praktikával fenségessé varázsolható .

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

  • kb. 2 kg krumpli
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 20-30 dkg jóféle füstölt kolbász (a kolbász minősége lényeges, mert az adja meg az ízt, a szalonnával együtt)
  • 4 közepes fej hagyma
  • 2 db paprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • étolaj
  • 2 dl siller- vagy vörösbor
  • 1 közepes babérlevél
  • 1 ek. paprika
  • 2 tk. majoránna
  • kevés borsikafű
  • 1 tk. köménymag
  • só és/vagy ételízesítő, bors

 

A burgonyát meghámozzuk, mossuk, kockákra vágjuk, víz alatt tartjuk.

A köménymagot a lábosba szórjuk, alágyújtunk, s ha pattogni kezd hozzádobjuk a kockákra vágott szalonnát. A szalonnabőr is mehet, a végén majd kivesszük. Ha megsült, jöhet a bors és majoránna, hogy kiadja az ízét, pár pillanat múlva hozzádobjuk az apróra vágott hagymát és felszeletelt paprikát. Sózzuk vagy vegetázzuk. Szükség esetén hozzáöntünk egy kis étolajat. Ha a hagyma üveges mehet bele a karikára vágott kolbász és felcikkezett paradicsom. Rövid pirítás után lehúzzuk a lábost a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát. Visszatesszük a tűzre, beledobáljuk az előkészített burgonyát, átforgatjuk, hozzáadjuk a bort, a babérlevelet és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Teljes lángon felforraljuk, ha rotyogni kezd takarékra tesszük a tűzhelyet. Ha félig megfőtt ellenőrizzük, hogy elég sós-e, s ha szükséges utánsózzuk, borsozzuk, egy kis borsikafűvel megbolondítjuk. Készre pároljuk. Közben villával gyakran ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a krumpli.

A bejegyzés trackback címe:

https://baconakbisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr635869163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása