Ezt a levest idénytől függetlenül gyakran készítem, mert a család szereti, s ki vagyok én, hogy ellenkezzek. Viszonylag gyorsan készíthető egyszerű étel.
A hozzávalók 4 személyre
egy nagy fej brokkoli
3 dkg vaj
2 dl (1 doboz) főzőtejszín
1 púpozott ek. étkezési keményítő
3 dl. zöldségleves alaplé (vagy zöldségleves kocka)
reszelt szerecsendió
só, bors
20 dkg trappista sajt
A brokkolit beáztatjuk, megmossuk, majd rózsákra szedjük. A torzsa zsengébb részéből is vágunk szeleteket.
A lábast feltesszük a tűzre, s mikor a vaj benne olvadni kezd beletesszük a brokkolit. Sózzuk és lefedve 5-8 percig lassan pároljuk, közben néhányszor megkeverjük. Megborsozzuk, majd hozzáöntjük a zöldség alaplevet és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Miután felforrt további kb. tíz percet fedő alatt lassú tűzön főzzük, addig míg a brokkoli megpuhul. Ezt villával ellenőrizhetjük. Ha kissé lehűlt kiválasztunk belőle néhány szép rózsát, a többit leturmixoljuk.
Visszatesszük a lábosban a tűzre, felforraljuk. Közben a főzőtejszínt a keményítővel elkeverjük.
E keveréket hozzáadjuk a forró leveshez úgy, hogy egy kicsit kimerünk a levesből, felhigítjuk vele a tejszínes elegyet, majd ezt folytonos keverés mellett a leveshez öntjük. Utánsózzuk, borsozzuk, majd hozzáreszelünk egy kevés szerecsendiót. Még 5 percig főzzük lassú tűzön. A végén beletesszük a különszedett brokkolirózsákat.
Reszelt sajttal vagy krutonnal tálaljuk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.