Bacónaki halászlé

Címkék: leves étel gasztro hal recept

2014.03.16. 18:55

 

IMG_0452k.JPG

 

Szenteste Édesapám szokta volt az ünnepi vacsorát készíteni. A menü mindig halászlé és rácponty vala, a desszert mákos és diós bejgli. Ez utóbbiakat mind a mai napig meg sem próbáltam reprodukálni, talán apám iránti tiszteletből, talán azért mert a feladat lehetetlennek tűnik. Nem hiszem, hogy az apám féle kelt bejglit felül lehet múlni, az olyan valami volt, mint a fizikában a fénysebesség.

De hát jóapám 2004-ben meghalt, azóta csak cukrászok által készített hitvány utánzatokat eszünk. S nem is otthon, mert immár 10 éve minden Karácsonyt egy wellness hotelben töltünk.

Ennek ellenére, vagy éppen ezért mindig szoktam tartani egy pótkarácsonyt, amikor a menü halászlé és rácponty. Most ez a pótkarácsony éppen nőnapra esett, úgyhogy ha valaki megkérdezi anyámat, hogy mit kapott tőlem nőnapra, nem tud mást mondani: rácpontyot.

Ennek a receptjét egy másik blogbejegyzésben vagyok leírandó, most a halászlére koncentrálok. Mert persze halászlé és nem hallé. A gulyásleves sem gulyásból készül, hanem - jó esetben - a gulya egy tagjából, marhából, oszt azt mégse' kifogásolja a nevét senki.

Szóval hogy milyen az én bacónaki halászlém?  A kérdés eldőlt már rég: tiszai halászlét készítek, már csak azért is, mert a bajait nem tudom értelmezni. Hogy főzték ott a halászlét, amíg nem volt halászlékocka? Mert az hivatott helyettesíteni a passzírozást.

Úgy vélem jó halászlevet csak kellő alázattal lehet főzni, nem szabad cifrázni, túlfűszerezni, hagyni kell érvényesülni a hal ízét.

 

A hozzávalók 8 személyre:

  •                  1/2 kg apróhal
  •                  1 kg ponty (filé)
  •                  30 dkg hal belsőség
  •                  4 közepes fej vöröshagyma
  •                  1 üveg házi lecsókonzerv
  •                  1 ek. pirospaprika
  •                  1 csapott tk. köménymag
  •                  fokhagymasó
  •                  só, bors
  •                  1 ek. libazsír

 A recepthez még el kell mondanom, hogy édesanyám úgy teszi el a lecsót, hogy nem tesz bele hagymát. Csak a paprikát párolja össze a paradicsommal. Ha más lecsókonzervet használunk, amiben már eleve van hagyma akkor kevesebb hagyma is elég kevesebb zsírral.

Általában a domináns hal a levesemben a ponty, ebből a szempontból hagyománytisztelő vagyok, de a ponty mellé még szoktam venni másfajta halat is, különösen a passzírozni valók közé. Az apróhal lehet részben pontyfarok, fej, de más hal is (kárász, harcsa stb.) Én most legutóbb egy keszeget és pontydarabokat főztem a passzírba.

Az elkészítés módja:

A halat bőrétől megfosztjuk, feldaraboljuk, sóval és fokhagymasóval besózzuk. (Aki úgy szereti, hagyhatja bőrösen is, főleg, ha szeletekből csinálja a levest és nem filéből, mint én.) Az apróhalat nem kell se nyúzni, se fűszerezni.

A köménymagot beleszórjuk a lábosba, majd alágyújtunk, s mikor pattogni kezd, beletesszük a libazsírt. Miután felolvadt mehet hozzá az apróra vágott vereshagyma, amit üvegesre sütünk. Hozzáadjuk a lecsót, s tíz percig tovább pároljuk. Természetesen lehet friss paprikából és paradicsomból készíteni, s nem lecsóból, de akkor hosszabb ideig kell párolni a zöldségeket, különösen a paradicsomot. Ezek után jöhet az apróhal. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, s lassú tűzön főzzük 2,5-3 órán keresztül. A hosszú párolási idő fontos, hogy a halcsontok kiadják az ízüket. Ha elfővi levét felöntjük.

Ha kicsit lehűlt, sűrű szitán átpasszírozzuk. Az így nyert levet még utánsózhatjuk, ha felforrt hozzáadjuk a pirospaprikát, kevés erős paprikakrémet, feltéve, ha lecsónk vagy a fűszerpaprika eleve nem volt csípős. Itt vigyázni kell arra, hogy ne legyen túl tüzes, mert nem mindenki szereti úgy a halászlét. Ezek után beletesszük a lébe az előzőleg bepácolt halat. Ekkor már nem keverjük. Főzzük 15 percig, majd hozzáadjuk a belsőségeket és tovább főzzük 10 percig. És kész is.

A bejegyzés trackback címe:

https://baconakbisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr635851579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása