Rácponty a la bacónak

Címkék: étel gasztro hal recept

2014.03.28. 10:44

Mint, ahogy korábbi bejegyzésemben ígértem, le fogom írni a nőnapi karácsony második fogásának, a rácpontynak receptjét. Ez nem a megszokott lecsós hal lesz, hanem édesapám receptjének továbbgondolása. Ő ugyanis száműzte a rácpontyból a paprikát, s paradicsomot. Lényegében az ő verziójában a rácponty egy burgonyaágyon sült tejfölös mártással leöntött hal volt.

Úgy gondoltam, hogy hű maradok apám receptúrájához, de visszacsempészem az ételbe a paprikát és paradicsomot.

A hozzávalók 8 személyre:

  •                  1,5 kg pontyfilé
  •                  20 dkg füstölt szalonna
  •                  2 kg nagyszemű krumpli
  •                  1 kg paprika
  •                  1/2 kg paradicsom
  •                  8 dl tejföl
  •                  2 ek. liszt
  •                  só, bors, édes pirospaprika
  •                  libazsír

 

A pontyot szeletekre vágjuk, akkorára, ami egy embernek egy adag, sózzuk, borsozzuk, a hűtőbe lefóliázva félretesszük. A krumplit héjában forrástól számított 10-12 félpuhára főzzük, majd lehűtjük.

A paprikát tetszés szerinti alakokra felszeleteljük. A szalonnát felkockázzuk, serpenyőbe megsütjük (üvegesnél egy kicsit jobban), majd kivesszük. A serpenyőben maradt kisült zsírhoz, még adunk hozzá egy kis libazsírt vagy napraforgó étolajat majd ebben a paprikát félpuhára pároljuk. A krumplit meghámozzuk, karikákra vágjuk, s  libazsírral kizsírozott tepsibe rétegezzük két rétegben olymódon, hogy, ha az egyik réteg megvan ráhalmozzuk az elősütött szalonna felét és a paprika 2/3-dát, majd jön a másik réteg krumpli. Közben a rétegeket sózhatjuk, de vegyük figyelembe a szalonna sótartalmát is. E rétegre helyezzük a karikára felszeletelt nyers paradicsomot. Ráhelyezzük bőrrel lefelé a halszeleteket, majd eloszlatjuk a tetején egyenletesen a maradék paprikát és szalonnát.

A 8 deci tejfölt a liszttel és pirospaprikával egyneműre keverjük, majd a ráöntjük a halom tetejére, ahol szépen szétterítjük, hogy az összes részt takarja. Így néz ki sütés előtt:

447k.jpg

Ezután alufóliával beborítjuk, s egy óraára 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Az utolsó 10-15 percre az alufóliát levesszük, hogy szépen megpiruljon. A sütési idő hossza függ a mennyiségtől, ezért időnként ellenőrizzük, hogy állunk.

Sajnos képet az elkészült produkcióról elfelejtettem készíteni, mert mire eszembe jutott a vendégsereg már mind befalta.

A bejegyzés trackback címe:

https://baconakbisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr665858153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása