A zalai birtok megvétele előtt is kertészkedtem a kőbányai telkünkön. Kb. 13 éves korom óta én metszem, permetezem a fákat, amióta eltávozott a nagynéném. E hosszú idő alatt sikerült olyan növényegészségügyi állapotokat elérni, amiről itt Zalában csak álmodozom. Lényegében az összes betegséget és kártevőt néhány permetezéssel a minimálisra szorítottam. S termés volt minden évben dögivel. Ennyi idő alatt rájöttem, hogy a megfelelő töménységű permetlével épp időben végrehajtott permetezés csodákat tesz.

Történt egyszer, hogy nagyon tetvesek lettek a rózsák, nem értem rá azonnal megpermetezni. Pár nap múlva volt egy kis időm, na mondom most már veszem is fel a hátamra a permetezőt, aztán gyerünk. Nézegetem a rózsákat, hát tetű sehol. Ellenben voltak katicabogarak és lárváik. Ők lerendezték a tetveket.

Évek sora alatt észleltem, hogy ilyenkor tavasszal a gyümölcsfák elvirágzása utáni kombinált (gombaölő és rovarölő) szerrel történő védekezés hosszú időre megoldja a gyümölcsösben a problémákat (a szőlő, zöldség növényvédelmi technológiája más), s ha ezt jól elkapjuk, akkor arra az évre már különösebb gondunk nem lesz, mert a többit (mint ez a rózsás példámon látható volt) a Természet maga elintézi.

cserfo_alma.JPG

( kilátás a Nagykanizsához tartozó Cserfő hegyre)

 

Hát ez a virágzás utáni permetezés a „nagy vegyszerezés”. Ezek után a kertben kialakul valamiféle optimális egyensúly a kártevők és a növények ill. a kártevők ellenségei között. A betegségek, kártevők jelen vannak, de nagyobb kárt már nem okoznak. Lehetőség szerint ezt egyszerre végzem el az összes gyümölcsfán, csak a birs szokott később virágozni, úgyhogy azt egy-két héttel később rendezem le. Itt különösen a szilva esetében kell résen lenni, hogy a virágzás után ne sokat várjunk, mert tönkreteheti a termnésünket a poloskaszagú szilvadarázs. Ellenben - ha úgy, mint én idén - a monília elleni virágzás közbeni permetezéshez használt lébe méhkímélő rovaölőszert (pl. Mospilan) is keverünk, akkor ez a szilvadarázs-probléma már nem oly égető.

Ez a nagy vegyszerezés most pont Húsvétra esett, amit sajnos másfélszer kellett végrehajtani, mert, mikor szombaton épphogy kinyomtam egy géppel eleredt az eső. Így jár az, ki Nagyszombaton permetölni merészel – szóla az Úr. Ezért aztán Húsvét Hétfőn meg kellett ismételni a permetezést (ez illik is az ünnephez, melynek központi eleme a locsolkodás - meg a berúgás). Akkor már teljes sikerrel. Igyekeztem olyan ütős szerkombinációt alkalmazni, ami minden fára jó. Kaptak egy adagot abból a rovarölőszerből, kaptánt kontakt komponensként levélbetegségek, varasodás ellen, ként (Kumulus) lisztharmat és más levélbetegségek ellen, továbbá penkonazolt (Topas) felszívódó komponensként. Tápanyagutánpótlásra Wuxal Supert, s keserűsót (a Wuxal nem tartalmaz magnéziumot). Mivel esős idő volt, egy kis nedvesítőszer is ment a tankkeverékbe.

Sajnos azonban itt Bacónakon a vadak elleni védekezés is már olyan fontossá vált, mint a rovarkártevők elleni küzdelem. A rabsicok kihalnak itt a hegyen, a mindenféle vadállatok meg egyre szaporodnak, s nagy kárt képesek okozni nem csak a termésben, hanem magunkban a fákban is. Mindenki úgy védekezik ellenük, ahogy tud. Sokan a kiakasztott, harisnyába tömött emberi hajra esküsznek, többen CD lemezeket függesztenek ki az állományban.

Nálam különösen szeretik a vadak a babot, kukoricát és a fiatal gyümölcsfák, szőlő leveleit rágcsálni, ezért sok mindennel próbálkoztam, de egyik módszer sem vált be. Nemrég azonban rábukkantam egy méregdrága vadriasztó szerre (Forester), amit tényleg nem komálnak az állatok. Szerencsére – úgy vettem észre – hogy a vegyszer az előírtnál nagyobb hígításban is hat, így valamennyit lehet spórolni.

Visszatérve a növényvédelemre: a betegségek kialakulása hely-, idő-, állomány-, fajtafüggő ezért a vegyszerezéseket, a növényvédelmi technológiát ezekhez kell alkalmazni. Pl. A pesti szőlőmben soha nem volt probléma az atka, míg Bacónakon az első néhány évemben küzdenem kellett velük. Az egyedire szabott növényvédelemről a későbbiekben még írni fogok.

kortek.JPG

(tüskekörte fák némi erdővel)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baconakbisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr506081381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása